Matcha ima specifičen okus po oreščkih, z rahlo grenko noto. Pripravimo ga tako, da ga prelijemo z vročo vodo in razžvrkljamo z bambusovo metlico, da se ustvari okusna pena. Lahko ga uporabimo tudi pri kuhanju ali peki, v sladoledih in kremah ali kot dekoracijo za sladice.matcha_caj_small3

Ko pijemo matcha čaj, dejansko zaužijemo skupaj s poparkom tudi zmlete zelene lističe. Eno skodelico Matche, lahko po vsebnosti vitaminov in mineralov primerjamo z 10 skodelicami zelenega čaja. Znanstveniki so ugotovili, da Matcha vsebuje kar 137x večjo koncentracijo antioksidantov kot ostali zeleni čaji. Priporočen dnevni odmerek antioksidantov je 3000-5000 ORAC enot zaužijemo že z dvema skodelicama Matcha čaja.

Matcho lahko pripravimo kot hladen, ali topel napitek. Postopek priprave Matcha čaja se zelo razlikuje od tradicionalne priprave zelenega čaja, saj ne zaužijemo le poparka, ampak tudi fino mlete čajne liste.

Za pripravo toplega napitka po tradicionalni japonski metodi se uporablja posebna večja skodela, chawan, in metlica iz bambusa imenovana chasen. V skodelo damo zvrhano žličko čaja, in prelijemo z 1,5 dl vroče vode, ki naj ima približno 80°C. Stepamo z bambusovo metlico, da se čaj razpusti, nato pa z hitrimi gibi v obliki črke W mešamo na sredini skodele toliko časa, da dobimo napitek enotne zelene barve z mehko peno na vrhu. Razmerje čajnega prahu in vode lahko prilagajate svojemu okusu.

matcha_caj_priprava

Matcha je okusen tudi kot hladen napitek. Za ta namen uporabimo shaker, v katerega damo ustrezno količino čajnega prahu ( 2g na 2 – 6 dl vode, odvisno od okusa) in močno pretresemo. Napitku lahko dodamo kanček soka limone ali limete, ali pa mu primešamo sadni sirup ( limonin, bezgov ali marakuja).

Matcha se lahko uporablja tudi kot sestavina pri kuhanju, peki in pripravi okusnih sladic, krem in sladoledov. Recepte najdete v zavihku zgoraj.