Postopek pridelave Matcha čaja

mesec dni pred obiranjem, čajevce pokrijejo s ponjavami, da poganjke zaščitijo pred direktno sončno svetlobo.matcha_plantaza_1  Pomanjkanje svetlobe upočasni rast  in rastline spodbudi k večji proizvodnji klorofila, zaradi česar čaj pridobi svojo značilno smaragdno barvo. Med tem procesom se pospešeno tvorijo tudi aminokisline. Pravi Matcha čaj boste prepoznali po sveži, smaragdno zeleni barvi in rahlo sladkastem priokusu.

Obiranje

Z obiranjem pričnejo v začetku meseca maja se prične obiranje samo najboljših čajnih vršičkov, ki gredo takoj v nadaljnjo predelavo.

Čajni pridelek najprej obdelajo s paro ki zaustavi fermentacijo S tem ohranijo svežino in vse koristne snovi, ki so se ustvarile tekom rasti. nato lističe posušijo. V tej fazi dobijo čaj , imenovan Aracha, ki v prevodu pomeni surovi čaj. Aracho nato ročno preberejo. Kategorizacija čajnih lisičev je pomembna, saj se čajni lističi zaradi specifičnih pogojev razlikujejo v kvaliteti. Nato lističe prečistijo, odstranijo stebelca in listne žile in narežejo. Po končanem prebiranju, ostane le še 10% prvotnega pridelka. Čaj v tej fazi ima ime  Tencha.

 

matcha_caj_mletjeMletje

Končni korak pri postopku pridobivanja Matcha čaja je mletje. Tencha čaj se v kamnitih, posebno oblikovanih mlinih ročno zmelje v fin prah , podoben pudru. Postopek je dolgotrajen , saj za  mletje 30- 40 g čaja porabijo približno eno uro. Samo tako lahko dobijo čaj odlične kakovosti, specifične barve, okusa in arome.

Po kakovosti se Matcha čaj razvršča v več kot deset razredov. Ti se razlikujejo po barvi, okusu in vonju. Pri končni pripravi izdelka za tržišče je kombinacija različnih razredov eden od pomembnejših delov predelave. V primerjavi z srednjim (standardnim) razredom, so višji razredi Matche slajši, imajo bolj bogat okusa in močnejšo aromo. Prepoznali jih boste po globoki temno smaragdno zeleni barvi. Matcha nižjih razredov ima je svetlejše barve.